تاثیر هوش مصنوعی بر اشتغال و کسب و کارها

مقدمه
بدون شک تاکنون بسیار شنیده اید که با توسعه و گسترش هوش مصنوعی ، احتمال دارد به زودی نیازی به بسیاری از شغل ها وجود نداشته باشد و هوش مصنوعی جای آنها را بگیرد ، اما تا چه اندازه هوش مصنوعی بر اشتغال و کسب و کارها در آینده تاثیر دارد؟ آیا هوش مصنوعی جای خیلی از اشتغال ها را می گیرد ؟ آیا هوش مصنوعی کسب و کار ها را از بین می برد ؟ موضوعی است که دراین مقاله به آن خواهیم پرداخت .
تاثیر هوش مصنوعی براشتغال مثبت است یا منفی ؟
به طور کلی هوش مصنوعی قادر است کارهایی را که به صورت تکراری انجام میشوند را الگو برداری نموده و باسرعت و دقت بیشتری انجام دهد ، اما هیچگاه قادر نخواهد بود تا از خلاقیت لازم در مواقع خاص برخوردار باشد ،و اغلب لازم است که سرانجام تصمیم نهایی توسط یک متخصص کنترل و تایید گردد ، اما از آن جا که هوش مصنوعی می تواند با سرعت و دقت زیادی برخی از کارها را انجام دهد ، لذا نیاز به پرسنل برای انجام آن امور کاهش پیدا می کند ، بعنوان مثال شرکتی که تا پیش ازاین نیاز به ده نفر برنامه نویس برای انجام پروژه هایش داشته ، احتمالا به زودی قادر خواهد بود با تعداد بسیار کمتری از کارهایش را انجام می دهد ، که این موضوع از یک سو باعث میشود که هزینه تمام شده برای فعالیت هایش کاهش یافته و خدمات ارزانتری ارائه دهد ، اما از سوی دیگر تاثیری که بر بازار کار خواهد داشت منفی است ، یعنی تقاضا برای کار افزایش می یابد و به علت تقاضای زیاد برای اشتغال، باعث کاهش میزان حقوق می شود که به خودی خود به ضرر قشر حقوق بگیر خواهد بود.
آیا برخی از شغل ها از بین خواهند رفت ؟
تقریبا این اتفاق نخواهد افتاد ، زیرا اولا همانطور که درغالب موارد خدمات هوش مصنوعی نمی تواند بدون بررسی ، کنترل و تایید ارائه شود ، بعنوان مثال تصور کنید قرار است هوش مصنوعی به کمک پزشکان بیاید ، خب احتمالا با توجه به اطلاعات بالینی بیماران به سرعت می تواند تشخیص هایی بدهد وداروی لازم را نیز گزارش کند ، اما درنهایت یک پزشک باید اطلاعات را ملاحظه ، بررسی و تایید کند .
با توجه به توسعه روزافزون هوش مصنوعی بهترین کار برای این که بتوانیم در آینده جایی دربازار کار داشته باشیم چیست ؟
شاید بهترین راه حل همسو شدن با جریان رودخانه است ، به هرحال این موجی است که اتفاق افتاده ،اگر بخواهید مخالف آن شنا کنید به احتمال زیاد کنار گذاشته می شوید ، باید تلاش کنیم درکار خود ازاین ابزار و تکنولوژی جدید نهایت استفاده را انجام دهیم ، درنهایت همه امور درسازمانها و شرکتهای مختلف نمی توانند توسط افراد آماتور صورت گیرند ، این که در رابطه با کاری تکنولوژی هوش مصنوعی وجود دارد یک بحث است ، اما کسی قادر خواهد بود که ازاین تکنولوژی بهترین استفاده را انجام دهد که اولا با آن شغل آشنایی کامل داشته باشد و ثانیا بتواند از آن ابزار هوش مصنوعی به صورت حرفه ای کار کند ، در مثال بالا که در رابطه با پزشکان زده شد ، شاید بزودی با بهره مندی از هوش مصنوعی به تعدادکمتری پزشک درسطح عمومی برای درمان مردم نیاز باشد ، ولی همیشه برای تصمیم نهایی نیاز به پزشک خواهد بودو اینکه یک پزشک می تواند به شکلی صحیح از آن ابزار استفاده کند ، بعنوان مثال ، اگر قرار است در رابطه با مهندسی یک سازه سئوالی از هوش مصنوعی پرسیده شود یک معمار دقیق تر و تخصصی تر قادر خواهد بود که این سئوال را انجام دهد و نتیجه مناسب تر بگیرد تا کسی که اطلاعاتی از معماری ساختمان ندارد.
همچنین مطالعه کنید: اصول پرامپت نویسی
چه شغل هایی را هوش مصنوعی بیشتر تحت تاثیر خود قرار می دهد ؟
البته که به طور قطع تقریبا همه مشاغل تحت تاثیر هوش مصنوعی قرار خواهند گرفت ، اما این تاثیر در مورد شغل هایی که درآن اموری تکراری وجود دارد که می تواند توسط هوش مصنوعی انجام شود ویا آنکه شاغلین آن با استفاده از بررسی آموخته ها و اطلاعاتی که کسب کرده اند ، نتیجه ایی را استخراج وبه مشتری می فروشند بیشتر تحت تاثیراین موج قرار خواهند گرفت و نیاز بازار از نظر تعداد به این افراد کمتر خواهد شد . ولی درنهایت به نیروی انسانی برای این کار نیاز خواهد بود ، بعنوان مثال یک برنامه نویس باید کدی که توسط هوش مصنوعی تولید شده را به بانک اطلاعاتی متصل کند و آن را کنترل و تایید نماید، اما در ادامه تعدادی از این مشاغل عبارتند از :
برنامه نویسان : برنامه نویسی از این جهت که انواع چت بات ها قادر به تولید کدهای لازم برای اجرای پروژه ها هستند ، تحت تاثیر قرار میگیرد ، اما این به این منزله نیست که حرفه برنامه نویسی از بین می رود ، چرا که اولا برای درخواست ، ارتباط و تایید کدهای لازم نیاز به برنامه نویس آشنا به کارباهوش مصنوعی است ، ثانیا که در برنامه نویسی و تولید کدهای مناسب گاهی خلاقیت می تواند به نتیجه بهتری منجر گردد که این از عهده چت بات ها بر نمی آید ، درنهایت سهولت بیشتر در انجام پروژه ها به پیشرفت سریعتر تکنولوژی و رفاه در جامعه منتهی می شود.
روانشناسان : روانشناسان با بررسی خلق و خوی رفتاری مددجویان و شرح حال و گفتگو با آنها می توانند به عمق مشکلات و ریشه آنها پی ببرند ، مخصوصا براساس اطلاعاتی که از گذشته آموخته اند ، حال این کاری است که تا حدودی زیادی هوش مصنوعی هم قادر به اجرای آن می باشد ، اما در نهایت نیاز به تایید پزشک مجرب و متخصص می باشد ، هوش مصنوعی ممکن است نیاز جامعه را به روانشناسان کاهش دهد ، اما این اتفاق باعث سریعتر شدن بررسی و مشاوره مراجعان میشود و درنهایت به بهبود کیفیت وضعیت روانی جامعه منجر میشود ؛ درمورد پزشکان نیز همین روال صادق است .
تولید کنندگان محتوا : البته هیچگاه هوش مصنوعی نمی تواند جای تولید کننده محتوا را بگیرد ، زیرا تولید کننده محتوا ملزم است تا کپی رایت را رعایت نماید ، درحالی که اساس کار هوش مصنوعی بر استفاده از کارهای انجام شده توسط دیگران است . و هیچگاه هوش مصنوعی خلاقیت یک تولید کننده محتوا را برای خلق آثار جدید نخواهد داشت .
طراحان صفحات وب: یکی دیگر از شغل هایی که تحت تاثیر هوش مصنوعی قرار میگیرد طراحی صفحات وب خواهد بود ، اتفاقی که پیش از این توسط برخی نرم افزارها مثل وورد پرس تا حدودی به وقوع پیوست و تجربه شد ، اما می تواند بسیار گسترده تر و سریعتر و آسانتر انجام شود ، اما درنهایت یک طراح صفحه وب می تواند تشخیص دهد که صفحه وب برای یک کسب و کار خاص یا هر گروه دیگری چه المانهایی لازم دارد و چگونه باید طراحی شود ، با توجه و درنظر گرفتن خصوصیات روانی کارفرماو بازدید کنندگان و شرایط متنوع دیگر.
تولید کنندگان انیمیشن و ویدئو : شاید تا پیش از این برای تهیه یک انیمیشن حرفه ای نیاز به ده ها نفر متخصص در امور مختلف وجودداشت ، اما هوش مصنوعی می تواند به جای همه این دست اندرکاران نقش ایفا کند ، ولی درنهایت باید ویرایش های لازم توسط متخصص مربوطه انجام شود ، اما تعداد دست اندرکاران بسیار کاهش می یابد ، با این نکته که دیگر انتظاری که از متخصص مربوطه می رود این است که درچندین شاخه تسلط و تبحر کافی داشته باشد ، بعنوان مثال شاید برای خلق یک اثر هنری ، یک نفر متخصص صدا نیاز وجود داشت ، نفر دیگری برای ایجاد سایه ها و نور پردازی و …. اما از این به بعد انتظار می رود که همه این امور توسط افراد محدودتری کنترل گردد.
ویراستاران: امور ویراستاری به شدت می تواند تحت تاثیر هوش مصنوعی قرار گیرد ، البته این ویراستار است که می تواند تشخیص دهد یک جمله خاص در واقع چه معنایی به همراه دارد و منظور نویسنده دقیقا چه بوده ، کاری که شاید هوش مصنوعی از عهده آن برنیاید.
حسابداران: امور حسابداری کاملا بوسیله هوش مصنوعی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و سریعتر رشد کرده با تنوع گزارشات مختلف ، ولی به علت حساسیت مسائل مالی حتما نیاز به تایید این گزارشات توسط متخصص حسابداری می باشد .
کارشناسان منابع انسانی: مدیریت منابع انسانی تحت تاثیر هوش مصنوعی می تواند متحول شده و بسیار باعث کاهش هزینه های سازمان و بهبود خدمات و راندمان آن می شود.
مشاغل مربوط به خط تولید : بسیاری از شغل هایی که مربوط به خط تولید در کارخانه هستند ، تحت تاثیر هوش مصنوعی و با استفاده از رباط ها متحول میشوند ، این ماجرا دارای یک سر ناراحت کننده است یعنی تعدیل بخش قابل توجهی از کارگران ، اما سوی دیگر این داستان کاهش هزینه های تولید و نازل شدن قیمت می باشد . که باعث توسعه بهتر رفاه عمومی درجامعه می شود.
کشاورزی و باغداری: کشاورزی و باغداری مدت زمان زیادی است که تحت تاثیر مکانیزه شدن رو به رشد بوده و با توجه به نیاز جمعیت جهان برای نیاز به مواد غذایی درحال پیشرفت است و هوش مصنوعی می تواند درهمین رابطه به کاهش فقر غذایی درجامعه منجر گردد.
رانندگان تاکسی : ممکن است این حرفه تحت تاثیر هوش منصوعی کامل مکانیزه شود و منجر به کاهش نیاز جامعه به رانندگان گردد ، البته که این به معنی حذف کامل رانندگان نیست ، ولی می تواند رقیبی برای آنان محسوب شود.
معلمان: هوش مصنوعی می تواند تا حدود زیادی جایگزین کاری شود که معلمان انجام می دهند اما اینکه آیا قادراست با توجه به استعداد و گیرایی هر شاگرد پاسخی مناسب به سئوالات آنان انجام دهد هنوز درحاله ای از ابهام است و سئوالی است که پاسخش نیاز به گذشت زمان دارد.
مراکز تماس وپاسخگویی مشتریان: می تواند کاملا توسط هوش مصنوعی انجام شود و ممکن است این حرفه کامل مکانیزه و ماشینی گردد.
پشتیبان سایت ها : این حرفه نیز می تواند توسط هوش مصنوعی کامل به صورت خودکار انجام و به هوش مصنوعی واگذار شود ، اما به دلیل حساسیت برخی از سایتهای حیاتی ، حتما برای کنترل و مدیریت پشتیبانی نیاز به افراد متخصص به عنوان ناظر وجود خواهد داشت .
گویندگان : لازم به ذکر است که با آنکه گاهی تشخیص صدای تولید شده توسط هوش مصنوعی با صدای اصلی یک خواننده یا گوینده دشوار است ، اما درنهایت معمولا شنیدن صدایی که توسط یک هوش مصنوعی تولید می شود ، خسته کننده و کسالت آور است و برای طولانی مدت باعث فشار روحی میشود ، ظاهرا صدای طبیعی از نوعی احساس زندگی و عواطفی برخوردار است که ذهن شنونده درناخودآگاه قادر به تشخیص آن می شود.
کدام یک از مشاغل بسیار کمتر تحت تاثیر هوش مصنوعی قرا رمی گیرند ؟
مشاغلی که درآن ارزش نیروی انسانی برجسته تر است ، معمولا کارهایی که به نیروی فیزیکی و استفاده ازحواس پنجگانه انسان نیاز بیشتری است ، مثلا مشاغلی مانند:
آشپزی ، اورژانس و آتش نشانی ، پلیس و ارتش ، اورژانس و آتش نشانی ، خدمات شهرداری ، کارگران و تکنسین های ساختمانی ، تعمیرکاران ، کشاورزان و باغبان ها ، ناوبری کشتی ها و هواپیما و قطارها هر چند که درهمه این سیستم ها از گذشته بنوعی از هوش مصنوعی کمک گرفته میشود ، اما به دلیل حساس بودن آنها حتما نیاز به متخصص انسانی در این جایگاه ها وجود خواهد داشت .
آیا هوش مصنوعی منجر به بوجود آمدن شغل های جدید هم می شود؟
همانطور که هوش مصنوعی برخی از شغل ها رو تحت تاثیر قرار میده ، اما درکنار اون شغل هایی هم به همراهش بوجود میان که عبارتند از : افسر کنترل رفتار ، دستیار هوش مصنوعی ، متصدی حافظه شخصی ، تحلیلگر سایبری ، متصدی حافظه شخصی و بسیاری از شغلی های مرتبط دیگه .
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.